Vi bruker cookies for å gi deg den beste brukeropplevelsen på nett. Ved å bruke vår nettside, samtykker du til vår bruk av cookies i henhold til vår personvernpolicy. LES MER

Close

Trening

Det vi betegner som aldersrelatert skrøpelighet og som blant annet kjennetegnes av tegn som tretthet, ufrivillig vekttap, lav fysisk aktivitet og allmenn svakhet, kan behandles og reverseres med hjelp av bl.a trening. Trening og generell fysisk aktivitet kan gi styrken og livsgnisten tilbake. Stadig flere forskningsresultater viser at trening kan bygge opp muskler og kondisjon høyt opp i alderen og at moderat trening kan ha en gunstig effekt på helsen.
< class="h1">
Trening for eldre
Det er aldri for sent å begynne å trene. Fysisk aktivitet og muskeltrening øker generell velvære og minsker risikoen for mange sykdommer. Trening for eldre kan være så mangt. En gåtur på 30 minutter i valgfritt tempo noen ganger i uken øker både styrken, kondisjonen, balansen og matlysten. Man unngår i tillegg å stivne og får i gang blodsirkulasjonen. Om været ikke tillater en tur eller om man ikke klarer å gå ut er det bedre å røre på seg inne enn å ikke røre på seg i det hele tatt, men pass på at matter og andre ting man kan snuble i ikke er i veien. Eksponering for sollys er også bra, siden sollyset hjelper kroppen med å lage D-vitamin. D-vitamin høyner trivselen vår og hjelper kroppen til å ta opp kalsium som er viktig for å motvirke benskjørhet. Det er viktig å holde hjernen i gang når man er eldre. Kryssord, Sudoku, puslespill, bøker og magasiner er en bra måte å holde hjernen aktiv på. Deltakelse i sosiale sammenhenger og det å omgås andre kan også sette igang hjerneaktiviteten. Orker man ikke prate selv kan man alltids bare sitte og høre på.
Man skal ikke ha dårlig samvittighet for at man unner seg en bolle til kaffen innimellom. Boller inneholder også kalsium og andre næringsstoffer.
Sara Ask, dietist (Sverige)

Kjenner du igjen situasjonen?

Tror du at du eller noen du kjenner kunne hatt godt av å få optimalisert næringsinntaket? Snakk med apoteket ditt eller helsepersonell for videre veiledning.