Vi bruker cookies for å gi deg den beste brukeropplevelsen på nett. Ved å bruke vår nettside, samtykker du til vår bruk av cookies i henhold til vår personvernpolicy. LES MER

Close

Næringsbehov hos eldre

Mye forandrer seg når man blir eldre, aktivitetsnivået reduseres, metabolismen synker og man har et lavere energibehov enn tidligere. Derimot forandres ikke behovet for næring og gode næringsstoffer som aminosyrer, vitaminer og mineraler. En eldre kropp tar nemlig ikke opp næringsstoffer like lett som en ung kropp, og det er derfor enda viktigere enn før å ha fokus på et godt sammensatt kosthold. Dårlig sammensatt kosthold i kombinasjon med mindre mat gjør at underernæring blant eldre er vanligere enn man tror. Underernæring blant eldre gir uheldige ringvirkninger som økt risiko for å rammes av sykdommer, samt at man reagerer dårligere på medisinisk behandling.
< class="h1">
Hvordan bør eldre spise?
Mange eldre lider av sykdom og betennelser som medfører at muskelmassen brytes ned. Dette sammen med at en eldre kropp har vanskeligere for å ta opp protein, gjør at man ofte trenger å øke proteininntaket sitt. Protein er nemlig nødvendig for å bygge opp kroppens muskler. Vitaminer og mineraler er viktige for en frisk og sterk kropp, og med årene blir det vanskeligere for kroppen å ta til seg livsviktige mineraler. Mange eldre lider av mangel på vitamin B12 som er nødvendig for nervesystemet vårt og de røde blodlegemene. Et annet eksempel er mangel på D-vitamin som er viktig for å ta opp kalsium i kroppen, motvirke benskjørhet, og spiller også en viktig rolle for immunforsvaret. Det er også vanlig hos eldre å ha mangel på mineralet kalsium som hjelper med å forebygge brudd grunnet benskjørhet.
Som skrøpelig kan det være bra med noen ekstra kilo. Det gir tyngde og stabilitet til skjelettet.
Sara Ask, dietist (Sverige)
< class=".h1">
Syv vanlige årsaker til hvorfor eldre rammes av underernæring
Til forskjell fra årsaker man vanligvis forbinder med underernæring, handler underernæring ikke om fattigdom, men snarere om at man ikke klarer å dekke sitt daglige næringsbehov. Det er ofte en kombinasjon av omstendigheter som leder til at eldre rammes av underernæring. Klikk på sirklene for å lese mer om noen av de vanligste årsakene til underernæring blant eldre.
*Kilde: Helsedirektoratet. Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring. 2009.
Sykdom
Ved sykdom kan det være ekstra utfordrende å få i seg nok mat. Fokuset på et næringsmessig godt kosthold er også ofte noe som er vanskelig å opprettholde ved sykdom, og som et resultat vil man kunne rammes av underernæring. Dette vil igjen kunne gi større risiko for komplikasjoner og infeksjoner når man er syk.
Stillesitting
Som eldre har man et lavere aktivitetsnivå enn før, og man sitter mer stille av ulike grunner. Dette kan føre til mindre appetit og etterhvert underernæring.
Tannproblemer
Eldre har ofte tannproblemer noe som gjør at proteinrik mat som kjøtt og kylling kan være vanskelig å tygge. Som en konsekvens av mangel på proteiner kan det føre til underernæring.
Sorg
Mat og glede hører ofte sammen. For eksempel kan det å miste en livskamerat og plutselig bare lage mat til seg selv, være så kjedelig at man heller lar være. Det vil etterhvert føre til underernæring.
Medisiner
Visse medisiner kan påvirke smaksopplevelsen, det kan bli vanskelig å svelge, eller så er det så ille at man ikke spiser i det hele tatt. Dette kan som følge gi underernæring.
Lite eller feil mat
Iblant er det vanskelig å ha oversikt over hva man faktisk får i seg, eller vite hva det man spiser inneholder ernæringsmessig. Hvordan var det egentlig med grønnsakene, frukten og proteinene?
Mindre smak
Det er ikke bare hørselen og synet som svekkes med årene. Smaksløkene forandres også og gjør at smaker blekner og forandres. Det som pleide å være godt smaker kanskje ikke like bra lenger.

Kjenner du igjen situasjonen?

Tror du at du eller noen du kjenner kunne hatt godt av å få optimalisert næringsinntaket? Snakk med apoteket ditt eller helsepersonell for videre veiledning.