Vi bruker cookies for å gi deg den beste brukeropplevelsen på nett. Ved å bruke vår nettside, samtykker du til vår bruk av cookies i henhold til vår personvernpolicy. LES MER

Close

Hva er aldersrelatert skrøpelighet?

Aldersskjørhet er et vanlig begrep innen syke- og eldreomsorgen. Aldersskjørhet kjennetegnes av nedsatt allmenn svakhet og utholdenthet, trøtthet, lav fysisk aktivitet, dårlig balanse, vektreduksjon, nedsatt apetitt, nedsatt hukommelse mm. Man bruker ofte tre kjennetegn for å identifisere aldersskjørhet. Dersom du kjenner igjen symptomene bør du ta kontakt med et apotek eller fastlegen din for mer informasjon. Risikoen for å rammes av aldersskjørhet øker ved røyking, undervektighet, depresjon, ved en eller flere sykdommer eller dersom man behandles med medisin. 10-15% av alle eldre over 65 år lider av tilstanden og denne gruppen tilbringer 65-89% mer tid på sykehus enn jevnaldrende uten aldersskjørhet. Aldersskjørhet kan behandles og reduseres med trening, samt et optimalt næringsinntak, men det gjelder å snu den negative spiralen så tidlig som mulig.
*Kilde: 1. Collard RM et al. Prevalence of Frailty in Community-Dwelling Older Persons: A Systematic Review. J Am Geriatr Soc 2012; 60: 1487-1492; 2. Makary et al. ”Frailty as a predictor of surgical outcomes in older patients” J. AM. Coll. Surg. 2010;210(6):901-8
10-15 %
av alle over 65 år rammes av skrøpelighet.
bright
< class=".h1">
Hva er egentlig naturlig aldring?
Aldersskjørhet behøver ikke å være en del av aldringsprosessen, og det er en tilstand du kan gjøre noe med. Risikoen for sykdommer øker med høy alder, men samtidig har vi i dag bedre muligheter enn noensinne til å holde oss friske og sterke langt opp i årene. Arv, miljø, livsstil og forbedret helsevesen er viktige grunner til at gjennomsnittsalderen i Norden i dag er 79 år for menn, og hele 83 år for kvinner. Dette handler også om hva vi spiser. Mange av symptomene vi tror handler om naturlig aldring kan faktisk være et resultat av underernæring.
bright
< class=".h1">
Tegn på underernæring
At underernæring kan ramme oss i velstående Norden høres kanskje litt rart ut. Men når et eldre menneske ikke orker å gå uten hjelp, når klær som tidligere satt bra begynner å henge, når man mangler appetitt og helst blir sittende – da kan det være at det er snakk om underernæring. Her er noen vanlige tegn på at kroppen ikke får tilstrekkelig med næring.
Tretthet
Kroppen behøver næring for å orke å være aktiv og våken. Å miste interessen for det man tidligere syntes var gøy, kan være et tegn på at kroppen får for lite næring.
Allmenn svakhet
Mat er kroppens brennstoff, og med for lite næring mister kroppen raskt styrken sin. Kjenner man seg svak, blir også redselen for å falle større og mange blir isteden sittende.
Lav fysisk aktivitet
Mangel på fysisk aktivitet kan føre til dårlig appetitt som igjen kan lede til trøtthet, og en negativ spiral er i gang.
Mer enn 5 diagnostiserte sykdommer
Det er kjent at polyfarmasi (bruk av flere medisiner) kan bidra til skrøpelighet.
Ufrivillig vekttap
Ikke alle har kontroll over vekten sin, men henger klærne som tidligere satt bra, er det et tydelig tegn.

Kjenner du igjen situasjonen?

Tror du at du eller noen du kjenner kunne hatt godt av å få optimalisert næringsinntaket? Snakk med apoteket ditt eller helsepersonell for videre veiledning.